Het houten frame

Voor het bouwen van het frame heb ik gebruik gemaakt van 12 mm berken-multiplex. Een houten frame is veel goedkoper dan een laser-gesneden metalen frame, en het is met een houten frame veel gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen (zoals ik gedaan heb), en extra componenten toe te voegen. Het bouwen van het frame was het makkelijkste onderdeel van het hele project. Het belangrijkste aandachtspunt was dat de hele constructie goed haaks moest zijn, vooral de basisplaat (y-as) ten opzichte van de z-as.

Nog een voordeel van het bouwen van een houten frame is dat je de printdimensies makkelijk kan aanpassen. Ik heb de hoogte van het frontpaneel bijvoorbeeld 60 mm hoger gemaakt, waardoor je 6cm extra aan printhoogte  wint. Omdat ik de gladde- en de schroefdraad as per meter kocht kon ik dat makkelijk doen.

Verder heb ik omwille van de stevigheid later een extra plaat an 500x450mm onder het frame aangebracht. Hierdoor kan ik de printer makkelijker verplaatsen.

drawing

 

De hoofd onderdelen van het frame, met gaatjes voorgeboord. Om alles er een beetje netjes uit te laten zien heb ik de schroefjes verzonken

untitled-4787

untitled-4788

Als het frame klaar is zou het er zo uit moeten zien:

untitled-4789

In een latere fase in het bouwproject heb ik de extra bodemplaat aangebracht

untitled-4945

Verder naar hoofdstuk 2: De Y-As