Het verwarmingsbed

Ik heb mijn verwarmingsbed gekocht op eBay, samen met het RAMPS 1.4 bord, de endstops en een hele zooi draden. Het bord is van type MK2b, en kan zowel gevoed worden met 24 als met 12 volt. Omdat mijn voeding alleen 12 volt aanbiedt, heb ik voor de laatste gekozen.

untitled-4779

Hierboven een close-up van de lege contactjes aan de onderkant van het bord. P2 wordt gebruikt voor de temperatuur sensor, en soldeerpad 1, 2 en 3 voor de 12 volt voeding. Als je 24 volt gebruikt moeten soldeerpad 2 en 3 met elkaar verbonden worden

Hieronder een close-up van de contactjes waarop de NTC (temperatuur meter) gesoldeerd moet worden.

untitled-4781

Het solderen van de NTC is een priegelwerkje. Plak deze eerst vast met een stukje Kapton tape, de polarisatie maakt niet uit.

untitled-4782

Zorg er voor dat de pootjes van de NTC elkaar niet raken, anders sluit deze kort en wordt de temperatuur niet uitgelezen. Isoleer de draadjes nadat deze op het bord gesoldeerd zijn met Kapton tape.

untitled-4783

Je kan ervoor kiezen om een SMD led op het verwarmingsbed te solderen.  Ik heb ervoor gekozen om het ledje op de houten plaat eronder te plaatsen. Omdat de led met 12v gevoed wordt, moet je er voor zorgen dat er een weerstand tussen zit, anders brandt de led voor. Zie hiervoor hoofdstuk 8.

untitled-4986

Hieronder een foto met alle gesoldeerde contactpunten, en de weerstanden voor het ledje.

 

untitled-4786

Om zometeen het verwarmingsbed af te kunnen stellen met de afstand tot de printkop zijn een drietal stelschoeven nodig die het verwarmingsbed horizontaal houden. Een van de pootjes heeft geen veer nodig; dit is het vaste punt van het bed. Houd dit pootje voor het gemak links achterin op de montageplaat.

Benodigde onderdelen voor en monteren van het verwarmingsbed op de onderplaat

  • 7x M4 moer
  • 4x M4 draadeind 40 mm
  • 13x M4 sluitring
  • 3x veer, lengte 20 mm, buiten diameter: 10 mm, binnen diameter: 8mm
  • 3x M4 vleugelmoer

Hieronder een plaatje met monteer volgorde van de stelschroeven voor het verwarmingsbed.

untitled-4951

Het achterste vaste pootje, gemonteerd op de onderplaat.

untitled-4985

Installeer de vleugelmoeren niet zo. Anders kunnen ze botsen met de nozzle van de printkop, en de printkop beschadigen. Houd de vleugelmoeren aan de onderkant.

untitled-4987

Door naar het volgende hoofdstuk: de RAMPS besturing