Het E3D v5 hotend

Het hot end is het hart van de 3D printer. Is deze slecht, dan zullen de printjes er ook niet uitzien. Ik heb een E3D V5 hotend. De handleiding van E3D is uitstekend, dus ik zal hier niet al teveel uitwijden over het in elkaar zetten van de printkop.

Hieronder zie je het aluminium huis van het hot end. Het wordt verwarmd door een oversized weerstand die een voeding nodig heeft van 12V. Deze weerstand wordt in het grote gat in het aluminium blok geschoven. Naast het grote gat zit een kleiner gaatje. Hierin gaat de thermistor, die de temperatuur van het blok meet.

Even in het kort de stappen:

Schroef het korte end van de heat-break in het verwarmingsblok, zoals op het plaatje hieronder.

GMD_YaxisAssemblyDSCN0630

Schoef de nozzle aan de onderkant van het verwarmingsblok totdat het tegen de heat-break in het blok aan komt. Zet de nozzle op dit moment nog niet vast. Dit gebeurd later.

GMD_YaxisAssemblyDSCN0634

Haal 5mm van de isolatie van de draadjes voor de thermistor en klem de draadjes vast aan de thermistor. Isoleer eerst een draadje met kapton tape, en daarna het andere draadje. Als de draadjes van de thermistor onderling contact maken, zal deze niet werken.

Plaats de thermistor in het kleine gat in het verwarmingsblok en zet deze vast met kapton tape.

GMD_YaxisAssemblyDSCN0648

Monteer nu de verwarmingsweerstand in het grote gat van het verwarmingsblok. Het moet in het midden van het blok zitten en aangedraaid worden met een M3 stelschroefje. Wees voorzichtig met aandraaien; draai de schroef niet te diep, je kan hierdoor de weerstand beschadigen.

untitled-4990

Schroef nu het grote koelblok op het lange eind van de heat-break. Met de hand aandraaien is genoeg, gebruik hiervoor geen extra gereedschap, je kan de heat-break daardoor breken.

untitled-4991

Nu is het hot end klaar en kan de gemonteerd worden op de extruder (zie hoofdstuk 5. Het assembleren van de extruder)

untitled-5020

 

untitled-5021

 

Ga nu naar hoofdstuk 11: Instellen van de software en firmware